azruen
Sual və Cavablar

Yanma kamerası (topka), soba və kaminin istifadə və qulluq qaydaları

 

Kaminin əsas istifadə qaydaları nələrdir?
Kaminin odunlu və ya qazlı olmasına görə istifadə və qulluq qaydalarında fərqli məqamlar vardır.

Odunlu  kaminlərdə diqqət ediləcək məqamlar ilk alışdırma zamanı tutumumdan daha az odun əlavə etmək alovlandırmalıdır. (Acıq yanma kamerası) Qapalı yanma kameralar kaminlərdə alovlanmadan sonra qapının açılması uyğun deyil. Yalnız ilk atılan odunlar sönməyə doğru yeniləri əlavə edilməlidir. Tutulmasının qarşısının almaq üçün xüsusi vasitələrdən istifadə edilməlidir. Bu vasitələri yanma kamerasına atmağınız kifayyətdir ki, alov ilə təmizləmə prosesi başlasın. Qazlı kaminlərin istifadəsi zamanı qaz sisteminin və diqər ümumi qaz avadanlıqlarının təhlükəsizlik qaydalarına uyğun olduguna əmin olmaq və təhlükəsizlək qaydalarına əməl etmək mütləqdir.

 

Yanma kaminlərin ənənəvi kərpic kaminlərdən üstünlüyü nədir?
Yanma kameraları (topka) çugun və ya polad materialdan ola bilən. Üstünlükləri daha uzunömürlü olması, qapalı şüşəli olması, standart ənənəvi kərpic kaminlərdə yarana biləcək problemlərin öncədən çözülməsini təmin etməsi və texnoloji yenilikləri özündə cəmlənməsidir.

 

Kaminin şüşəsini necə təmizləmək olar?
Qazlı kaminlərdə şüşə silici gündəlik vasitələr istifadə edilə bilər. Odunlu kaminlərdə isə xüsusi vasitələrdən istifadə edilməlidir. Bu vasitələr kamin istehsalçı firmalarının məhsullarıdır. Rəsmi təmsilçilərdən əldə etmək mümkündür.

 

İlk yanma zamanı yaranan xoşagəlməz qoxunun səbəbi nədir?
İlk yanma zamanı yaranan qoxu montaj zamanı istifadə edilən materialların yeni olması əsasən metal materialların isti ilə təmasından sonra yaranir. Kamin montaj bitdikdən sonra bir neçə dəfə uzunmuddətli yanmaz ( nəzarətlə ) məsləhət görülür. Qoxu zamanla azalacaq və tamamilə çəkiləcəkdir.

 

Odunlu kaminlərdə hansı tip odunlardan istifadə edilməsidir?
İlk öncə nəzərə alınacaq məqam odunun quru olmasıdır. İstifadə edilə biləcək küknar, palıd və meyvə ağaclarının odunlarıdır bu ağaclar uzun müddətli yanmaz təmin edir eyni zamanda qətranı azdır. Meyvə agaclarının ətirli olması isə özəllikdir. Şam və fıstıq ağacı  kimi qətranı çox olan ağac odunlarından istifadə məqsədə uyğun deyil. Qətran bacanın tutulmasına səbəb olur.

Bu gün kamin və sobalar üçün xüsusi palet və briketlər mövcuddur. (Sıxlanmış odun) Bunlar uzunmüddətli yanmanın və sonrada maksimum az qalığın olması təmin edir.

 

Baca nədir?
Baca kamin və ya sobanın ən əsas hissəsidir. Düzgün hesablanmamış, düzgün quraşdırılmamış təyinati uyğun olmayan bacalar yaranır biləcək problemlərin əsas və 1 nömrəli mənbəyidir.

 

Hansı növ bacalar var?
Seramik borulu, izolyasiya ilə örtülmüş, təmizləmə qapağı olan, beton və ya bims blokdan ibarət olan bacalar uzunömürlü və təyinata uyğundur. İstehsalçı şirkətlərin 30 ildən yuxarı zəmanəti vardır.
Paslanmaz metaldan hazırlanmış borular. (seçilmiş baca istehsalçılarının məhsulları).
Paslanmaz metaldan ikiqatlı, izolyasiyalı hazırlanmış borulardır
(Seçilmış baca istehsalçılarının məhsulları).

 

Ənənəvi kərpic bacalar.
Bu bacalarda keçid xüsusi borular, keçidlər və dirsəklər vasitəsi ilə verilməlidir. Kvadrat formada tikilməsi hava axinında bəzən problemlər yarada bilir.
Baca qapının (diametr) hesablanması aparılması və düzgün təyin edilməlidir.

 

Qaz sistemi təhlükəlidir?
Kaminlərə əlavə edilmiş qaz təyinatlı firma məhsulları olmalı və professional tərəfindən quraşdılılmalıdır. Ağıllı qaz sistemləri təhlükəsizdir.Hər hansı problem yaranarsa həmən dayanır və siz salmaq istəsəniz belə iş düşmür. Rəsmi tərəfdaşlar müraciət edin.

Template variable fdk_products does not exists or parameter fromJson empty.

Nəcəfgulu Rəfiyev küç 14. Bakı AZ1025, Azərbaycan

info@fdk.az

Get in touch